Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia megtanult mesterséges intelligenciát fejleszteni

2017. január 23., hétfő 10:31

Már sokféle riogatás elhangzott azzal kapcsolatban, hogy kiknek az állását fogják elvenni a robotok és a mesterséges intelligenciák (MI), de most és váratlan fordulathoz értünk a történetben: a tanulni megtanuló szoftverek a tanítóik munkáját is elveszik.

Egészen mostanáig olyan hétköznapi dolgok kerültek szóba, hogy az önjáró autók miatt nem lesznek sofőrök, vagy hogy az algoritmusok pótolni tudják a diplomás közgazdászokat, de most azok állnak az ugródeszka szélén, akik ezt az egész szituációt megteremtették.

A Google Brain projekt kutatói arra jöttek rá, hogy a szoftverük képes gépi tanulásra alkalmas rendszereket tervezni, mégpedig olyan eredménnyel, hogy az túlmutat az emberek által létrehozott rendszereken - írja az MTI Technology Review. A szoftverük egy kiváló képfelismerő rendszert hozott léte.

Ez a vívmány forradalmi változást hozhat a világ gazdaságában, hiszen most egy igen szűkös erőforrás akadályozza meg a vállalatokat, hogy a gépi tanulás módszerét bevezessék a saját iparágukban: kevés az MI-szakértő. Ha viszont pótolni lehetne őket egy szoftverrel, az felgyorsítaná a gépi tanulás terjedését, minden elképzelhető területen.

Hogy megválaszoljuk a kérdésünket: ez még nem a vég kezdete, mert az MI-szakértők munkájának gépesítése most még hatalmas erőforrást igényel. A Google Brain kísérletében 800 erős grafikus csip hajtotta meg azt a szoftvert, amely képes volt más tanuló szoftvert előállítani. 

Rovatok