Index Vakbarát Hírportál

Megduplázták a 15 millió dolláros kvantumszámítógép bitjeit

2017. január 25., szerda 11:08

A kvantumszámítógépeket gyártó egyetlen cég, a kanadai D-Wave Systems bemutatta a második ilyen gépét, amely már kétezer kvantumbites, és méretében is kétszer nagyobb az elődjénél, amelyből a Google, a NASA és a Lockheed Martin is bevásárolt.

A most bemutatott különleges kvantumgép, a 2000Q több ezerszer gyorsabb a csupán ezer kvantumbites D-Wave 2X-nél, és a teljesítménye még több nagyságrenddel felülmúlja az átlagos számítógépekét. Persze ehhez van igazítva az ára is, amit a cég hivatalosan nem közölt, de a gép értéke körülbelül 15 millió dollár lehet a PC World szerint.

Most még csak botorkálunk azon az ösvényen, amely majd a kvantumszámítógépek elterjedéséhez fog vezetni, és amilyen lassan haladunk rajta, évtizedekbe telik majd elérni a célhoz. A D-Wave öt év alatt fejlesztette ki a második számítógépét, és ez ugyanúgy fél szobányi méretű, mint az elődje, tehát nem csak az ár miatt vagyunk messze az otthoni használatától.

A D-Wave aktuális célja is csupán az, hogy a korábbi ügyfeleit rávegye egy frissítésre. A D-wave számítógépének a tudását a gépi tanulás területén, a számítógépes kódok optimalizálásában, és pénzügyi szimulációkban használják fel.   

Rovatok