Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a cseh külügyminisztérium levelezését

2017. január 31., kedd 14:19

Ismeretlen hekkerek többször is feltörték Csehország külügyminisztériumának emailezését, de titkos információkhoz nem jutottak hozzá – írja az MTI. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a közleményében azt írja, a szakértőik szerint

az akció mögött valószínűleg egy külföldi ország áll.

Zaorálek szerint a támadás hasonló ahhoz, amilyet az Egyesült Államokban a Demokrata Párt ellen követtek el tavaly, és amelynek az elkövetésével nyíltan az orosz kormányt vádolja az amerikai hírszerzés. Hasonló befolyásoló akcióktól az idén választásra készülő európai országok is tartanak. Az amerikai ügyről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a külügyminisztérium szóvivője, Michaela Lagronova azt mondta, hogy az utóbbi hetekben meglehetősen gyakoriak voltak a számítógépes támadások a minisztérium rendszere ellen. A hekkerek több tucat levelezéshez fértek hozzá, többek között magához a külügyminiszeréhez is. Ugyanakkor nem sikerült bejutniuk a hivatal belső számítógépes hálózatába, ahol már titkos információkhoz is hozzájuthattak volna.

A cseh Nemzetbiztonsági Hivatal utasítást kapott, hogy derítse fel a támadások részleteit és a támadók kilétét. A külügyminiszter azt is közölte, hogy megbíztak egy különleges munkacsoportot, hogy találjon módokat arra, hogyan lehet a jövőben elhárítani a hasonló támadásokat.

Rovatok