Index Vakbarát Hírportál

Magyar szabadalom: baromfitollból szigetelőanyag

2017. január 31., kedd 14:18

Baromfitoll-hulladékból hoztak létre két, magyar szabadalmat jelentő szigetelőanyagot: a tollkarton nevű külső homlokzati hőszigetelőt, és a tollfa nevű belső hő- és hangszigetelőt  – írja az MTI.

Az új szigetelőanyagokat egy 2014-ben indult kutatás-fejlesztési program keretében hoztak létre. A konzorciumban négy magyar és egy norvég szervezet együtt indított kutatási projektet a veszélyes hulladéknak számító baromfitoll újrahasznosítására az építőiparban.

A prototípus-kutatásban 1500 különböző kísérletet végeztek. Az előállított termékek több mint 90 százalékát egész és darált baromfitoll képezi. Ehhez jön még kilencféle adalékanyag, amelyek a statikai szilárdságot, a tűzállóságot és a kártevők, rovarok elleni védelmet biztosítják.

Évente tízezer tonna baromfitoll-hulladék keletkezik Magyarországon. Ennek a 90 százalékát költséges és környezetkárosító módon elégetik. A magyarországi hőszigetelési piac évente átlagosan 15-20 millió négyzetméternyi felületet fed le. Ha az országban keletkező összes baromfitoll-hulladékot ezzel a technológiával dolgozzák fel, az évente 1,5-2 millió négyzetmétert jelentene. A hosszú távú cél a tömeggyártás és a nemzetközi piacra lépés.

Rovatok