Index Vakbarát Hírportál

Mi menőbb egy drónnál? A denevérutánzó drón!

2017. február 2., csütörtök 14:18

A denevér repülését utánzó robotot építettek a Caltech és az Illinois Egyetem kutatói – írja az Engadget. Már csak azért megérte a projekt, mert így volt minek a nagyszerűen hangzó Bat Bot nevet adni.

Amellett, hogy jól néz ki, ahogy egy robot pont úgy cikázik a levegőben, mint egy igazi denevér, tudományos szempontból is jelentős a robot, mert a denevér repülése olyan komplex, hogy Soon-Jo Chung, a Caltech kutatásban résztvevő professzora szerint

a denevérrepülés a légi robotika Szent Grálja.

A madarak és a rovarok könnyebb utánozni, de a denevére szárnya több mint negyven csontból áll, ezért jóval bonyolultabb feladat. A megoldásához a kutatók a szárnyszerkezetet kilenc, 3d-nyomtatással előállított kapcsolódási pontra egyszerűsítették, amelyekben csontok helyett szénszálas elemek futottak össze, mindezt pedig mindössze 56 mikrométer vastagságú szilikonalapú hártyával vonták be. Az egész szerkezet csak 93 grammos, a szárnyfesztávolsága nagyjából harminc centiméter.

A Bat Bot a névadó állathoz hasonlóan egymástól függetlenül tudja mozgatni a két szárnyát, folyamatosan változtatva a méretüket a gyors manőverezéshez. A szárnycsapkodás azért is jó, mert kíméletesebb az akkuval, mint a hagyományos, rögzített szárnyú drónok, és azoknál csöndesebb is. A mai akkutechnológia még így se tesz neki lehetővé hosszú repüléseket, de a kutatók szerint ideális lehet szűk városi környezetekben, például ha fel kell kutatni vagy kimenteni valamit egy nehezen megközelíthető helyszínről.

A kutatók egy tanulmányban is bemutatták a munkájuk tudományos hátterét, ez a Science Robotics szaklapban jelent meg. Itt pedig videón is megnézhetik Bat Botot összeszerelés és akció közben:

Rovatok