Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyen olcsó egy F-35-ös

2017. február 4., szombat 00:42

Nyolc és fél milliárd dolláros, 90 gépre szóló rendelést adott le az USA védelmi minisztériuma az F-35-ös harci repülők gyártójának, a Lockheed Martinnak. 55 gép az amerikai hadsereghez kerül majd, 35 másikat továbbértékesítenek külföldi megrendelőknek.

A megrendelés azért is érdekes, mert most először csökken a gépek ára 100 millió dolláros darabár alá, a Pentagon közlése szerint a legutolsó megrendeléshez képest 728 millió dollárt spórolnak. Donald Trump elnök még decemberben írt arról Twitteren, hogy az F-35-ös projekt költségvetése irányíthatatlanná vált, és kritizálta a programot (amely 400 milliárd dolláros összköltségével egyébként valóban a legdrágább az USA védelmi fejlesztései közül) az óriási túlköltekezés miatt.

Egyes elemzők ugyanakkor azt mondják, hogy már jóval Trump twitteres megjegyzése előtt is voltak jelek arra, hogy a Pentagon és a Lockheed Martin mérséklik az árakat. Ugyanakkor a gyártó a mostani bejelentés kapcsán azt közölte, hogy "Trump elnök személyes közreműködése meggyorsította a tárgyalásokat, és segített az árcsökkentésre összpontosítani". Az biztos, hogy a gépek darabára folyamatosan csökkent, ahogy a legyártott gépek száma egyre nőtt.

Rovatok