Index Vakbarát Hírportál

Nekimennek Trumpnak a techcégek

2017. február 6., hétfő 08:50

Több mint kilencven techcég közösen tiltakozott Donald Trump bevándorlásellenes, beutazást tiltó rendelete ellen. A cégek között sokat bevándorlók alapítottak vagy bevándorlókat foglalkoztatnak. A tiltakozást szombat este nyújtották be az amerikai fellebbviteli bíróságnak.

A közös nyilatkozatot egy héttel későbbre tervezték, de a hétvégi események meggyorsították annak kiadását. Hétvégén ugye egy seattle-i szövetségi bíró azonnali hatállyal és országos szinten felfüggesztette az egy héttel korábban meghozott beutazási rendeletét. Trumpék fellebbeztek, de egy háromtagú San Franciscó-i fellebbviteli bíróság elutasította az indítványukat. Az ügy persze még folytatódik.

Összesen 97 techcég írta alá a tiltakozást, köztük a Google, Facebook, Apple, Microsoft, Netflix, Airbnb, Uber, Pinterest, Twitter, Reddit, Kickstarter, GitHub, Mozilla, Dropbox, Zynga. Egyzsóval a nagyok közül szinte mindegyik. Hiányzik azonban az aláírók közül a Tesla, a SpaceX, HP, IBM, Yahoo és Oracle.

Az 53 oldalas beadványban arról írnak, hogy a bevándorlók milyen sok mindennel járultak hozzá az Egyesült Államok és cégeinek fejlődéséhez és gazdasági sikereihez.

Rovatok