Index Vakbarát Hírportál

18 milliószor töltötték le a veszélyes iphone-os alkalmazásokat

2017. február 7., kedd 12:21

Az Apple alkalmazásboltjának kínálatát fésülték át a verify.ly nevű weboldal szakértői, hogy kiszűrjék azokat, melyek telepítése és használata rejtett biztonsági kockázatot jelenthet. A vizsgálat eredményei szerint a népszerűbb programok közül 76 olyan van, melyen keresztül megszerezhetők a felhasználók adatai még akkor is, ha a fejlesztők amúgy az előírásoknak megfelelően programozták le az alkalmazást.

A verify.ly célja a fejlesztők segítése, és a folyamatos ellenőrzéssel azt próbálják elérni, hogy a programozók jobban odafigyeljenek az adatbiztonságra, illetve ha nem tudják, hogy lehet megoldani a problémákat, tanácsot is adnak nekik. A legfrissebb bejelentésben szereplő alkalmazások kifejezetten népszerűek voltak, összesen 18 milliószor töltötték le őket az App Store-ból.

A három veszélyességi fokozatba sorolt alkalmazások közül csak a legalacsonyabb veszélyességi szintbe került néhány app nevét adták meg, a közepes és súlyos biztonsági hibákat tartalmazó alkalmazások listáját nem adják ki. A magyarázat szerint a vizsgálat célja nem a listázás, ezért szeretnének esélyt adni a fejlesztőknek a javításra.

A szakértők szerint a felhasználók maguk is tehetnek a saját biztonságukért. Az egyik tanács az, hogy ha a telefonon ne hajtsunk végre érzékeny műveletet akkor, ha nyílt wifire kapcsolódunk épp. Ha a művelet elkerülhetetlen, a legjobb, amit tehetünk, hogy lecsatlakozunk a wifiről, és mobilnet segítségével végezzük el, amit kell. Természetesen az nem változik, hogy a hibás appok kiadják az adatainkat, de sokkal nehezebb és költségesebb a mobilnet jeleit elfogni, mint egy nyílt wifi csatornáit figyelni.

Rovatok