Index Vakbarát Hírportál

Megvan a megoldás a legkínosabb űrhajósproblémára

2017. február 17., péntek 16:40

Bármennyire is fejlettek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) személyzetének rendelkezésére álló, személyi higiénét biztosító rendszerek, az egyik legzavaróbb problémára eddig nem talált ki sem a NASA, sem más űrkutatási hivatal kellően civilizált és emberbarát megoldást. A gond az, hogy az ISS üzemben tartásához rendszeres időközönként hosszú űrsétákat kell tenniük az űrhajósoknak, ami azt jelenti, hogy órákat kell a nehéz, sok rétegű szkafanderben eltölteni az űrben lebegve. Nem ritkák, sőt gyakoriak a 6-8 órás űrséták, ennyi idő alatt minimum egyszer-kétszer vizelnie is kell az űrhajósoknak.

Idáig felnőtt méretű nadrágpelenkát (Disposable Absorption Containment Trunk, DACT) viseltek az űrruha alatt az ISS űrhajósai, de el lehet képzelni mennyire frusztráló lehet órákat eltölteni a saját vizeletünk társaságában, még ha extra szag- és nedvszívó betétje is van a pelenkának. Más, a súlytalanság viszonyai közt esetleg elszabaduló emésztési melléktermékekről nem is szólva. Annyi biztos, hogy a nagy odafigyelést követelő, testileg, szellemileg rendkívül megerőltető űrsétáknak olyan mozzanatáról van szó, amiben van hova fejlődni, különös tekintettel arra, hogy az eljövendő Mars-utazásokon előfordulhat, hogy napokat kell szkafanderben tölteni.

Egyszóval az amerikai űrkutatási hivatal 30 000 dollár összdíjazású pályázatot írt ki a problémakör kezelésére, ötleteket várva, miképp javíthatnának az űrhajósok komfortérzetén. A héten lezárult a pályázat és eredményt is hirdettek. Ötezer pályamunka érkezett, ezek közül győztesnek Thatcher Cardon, a légierő tisztjének ötletét tartotta legjobbnak a bírálóbizottság, 15 ezer dollárral díjazva azt. Cardon "MACES Perineal Access & Toileting System" néven futó koncepciója speciális ágyéki zsilip beépítését javasolja a szkafanderbe, amin keresztül könnyen cserélhető betéteket tudnának behelyezni és eltávolítani az űrhajósok.

A tízezer dollárral jutalmazott második helyezett légöblítéses, csöves vizelet és székletelvezető rendszert talált ki, ami egy űrruhán kívüli tartályba vezetné a felszippantott szerves hulladékot. A harmadik helyezett "SWIMSuit—Zero Gravity Underwear" ötezer dollárt nyert, az ötletről annyit tudni, hogy az űrruhán belül oldaná meg a vizelet és a széklet fetőtlenítését és tárolását.

Rovatok