Index Vakbarát Hírportál

13 másodperccel a start előtt stoppolták a SpaceX rakétáját

2017. február 18., szombat 16:20

13 másodperccel a tervezett start előtt elhalasztották a SpaceX Falcon-9 rakétájának szombatra tervezett indítását. Magyar idő szerint délután négy óra egy perckor indították volna útra a Dragon teherűrhajót a floridai Kennedy Űrközpontból, hogy felszerelést vigyen a Nemzetközi Űrállomásra (International Space Station, ISS).

Az időjárás megfelelő volt a CRS-10-es küldetés startjához, azonban pár másodperccel a hajtóművek indítása előtt az egyik szenzor rendellenességet érzékelt a rakéta második fokozatának hajtóműveit szabályozó rendszerben, ami a küldetés azonnali felfüggesztéséhez vezetett.

Amennyiben sikerül kiküszöbölni a hibát, a startot vasárnap körülbelül ugyanebben az időpontban (magyar idő szerint 15:38-kor) újra megkísérlik. Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa, főnöke a következőket közölte Twitterén:

Azaz úgy tűnik, hogy a második fokozat hajtóművét kormányzó rendszerben az egyik hidraulikus szeleppel volt valami gond, ha ennél nincs nagyobb probléma, akkor sikerülhet a vasárnapi start.

A NASA-val kötött első kereskedelmi szerződés értelmében 2024-ig összesen húsz CRS (Commercial Resupply Services) teherűrhajós küldetést vállalt a SpaceX, ennek tart most a felénél Elon Musk cége. Emlékezetes, hogy az eddigi kilencből egy, a CRS-7-es küldetés kudarccal végződött, a Falcon-9 rakéta a start után 2 perc 19 másodperccel felrobbant.

Rovatok