Index Vakbarát Hírportál

A ZTE nemzeti konzultált a Tökéletes Telefonról, de a vásárlóknak nem kellett a végtermék

2017. február 20., hétfő 10:29

A piac az a hely, ahol a kereslet és a kínálat gazdát cserél. Minél magasabb a kereslet és a kínálat összhangja, annál nagyobb lesz az áru- és pénzforgalom mértéke. Ezt az alapvető összefüggést alighanem a kínai telefongyártó, a ZTE is felismerte, csak egy sajátos logikai csavarral vitték tovább az elképzelést. Úgy okoskodtak, hogy ha a kínálat megtervezését a keresletre bízzák, maximalizálhatják az áru- és pénzforgalom mértékét. Vagyis:

döntsék el a hülye vásárlók, hogy mit akarnak, mi meg gyártunk nekik pont olyat!

A logikai levezetés még csak-csak megállt volna, de a gyakorlatba ültetéssel még problémák vannak. A ZTE ugyanis kampányt indított, amiben a vásárlókra bízták, hogy tervezzenek egy okostelefont a saját, egyéni igényeik alapján. Olyan ez, mint egy nemzeti konzultáció, ahol mindenki véleménye számít, elvégre százezer amatőr együtt biztos kitesz egy Jony Ive-ot meg egy Peter Moore-t, minimum.

Sajnos a piac még nincs felkészülve a ZTE gondolatmenetére. A Project CSX fantázianevű telefon hangvezérléssel és a szemgolyó mozgatásával irányítható, és olyan spéci öntapadós tokja van, amivel akár függőleges felületre is felragasztható. A kampányban szavazók ezeket tartották a legfontosabbnak.

A ZTE Kickstarter-kampányt indított a 200 dollárért előrendelhető telefon gyártására. A kitűzött cél 500 000 dollár volt, de a határidő lejárta után csak 36 000 dollár gyűlt össze, öszesen 190 támogatótól. Az ideális telefonra vonatkozó eredeti kérdőívet több ezren töltötték ki, de fizetni már nem voltak hajlandók érte.

A CCS Insight elemzője, Ben Wood szerint valami nagyon félrecsúszhatott a kampánnyal. A ZTE-nek összesen 2500 telefont kellett volna értékesítenie, hogy sikeres legyen a kampány. A telefont a vásárlók tervezték, saját elképzeléseik alapján. Ehhez képest azt a minimális mennyiséget se sikerült elővételben értékesíteni és legyártani, amennyi egy szériadarab bevezetésénél maximum kerekítési hiba lenne.

A cég alelnöke, Jeff Yee már korábban elismerte a ZTE hivatalos fórumán, hogy ez tényleg nem volt túl jó ötlet.

Rovatok