Index Vakbarát Hírportál

De mi volt a fegyveres ámokfutó telefonján?

2017. február 21., kedd 16:24

Három amerikai médiavállalat a bírósághoz fordult, hogy vegyék rá a kormányt: hozzák nyilvánosságra, mennyit fizettek azért a technológiáért, amivel feltörték a San Bernandinó-i lövöldöző ámokfutó iPhone-ját.

A beadványban a médiacégek – az Associated Press, a Gannett és a Vice Media – arra hivatkoztak, hogy nincs megfelelő indítéka annak, hogy az FBI visszatartsa az információt. Megjegyezték: nem kérnek olyan információt, ami veszélyeztetné a nemzetbiztonságot. A csoport még tavaly indított pert az FBI ellen.

A Szövetségi Nyomozóiroda soha nem nevezte meg azt a csoportot vagy biztonsági céget, akik feltörték a fegyveres ámokfutó, Syed Rizwan Farook iPhone-ját. A telefon feltöréséhez meg kellett volna kerülni a készüléket lezáró kódot. Alapesetben tíz rossz próbálkozás után törlődik az összes adat a telefonról. Az FBI ezt akarta elkerülni.

Farook és felesége 14 embert öltek meg Kaliforniában, 2015 decemberében. Februárban a bíróság utasította az Apple-t, hogy segítsen nekik feltörni a telefont, de az Apple megtagadta a kérést, arra hivakozva, hogy nem tudják végrehajtani.

A spekulációk szerint az FBI legalább 1,3 millió dollárt fizetett a telefon feltöréséért. Erre abból következtettek, hogy James Comey FBI-igazgató megjegyezte, hogy a telefon feltörése többe került, mint amennyit ő keresni fog a maradék hivatali ideje, azaz hét év alatt. Azt is megjegyezte, hogy érdemes volt költeni rá – bár azt nem árulták el, hogy mit is találtak a telefonon.

Rovatok