Index Vakbarát Hírportál

Nincs túl sok esze a macskarajzoló mesterséges intelligenciának

2017. február 22., szerda 12:40

Rutinos internetezők biztos érezték már azt, hogy elérték a Falat. Hogy itt nincs Tovább. Tökmindegy, hogy a dark weben garázdálkodó pedofil undergroundról, a 4Chan különösen beteg kampányairól, vagy a Reddit tematikai sokszínűségéről van szó: ezek fokozhatatlanok.

A pix2pix webes verziója is egy ilyen határterület. Ha térképen ábrázolnánk, valahol a negyedik dimenzió, a kénköves pokol és egy felrobbant kéjgáztelep környékén helyezkedne el. Az interaktív képfeldolgozó szoftver nem működik rendesen, de épp ezért indokolatlanul vicces.

A szoftver tervezője, Christopher Hesse alapvetően békés célú felhasználásra szánta a pix2pix webes átiratát, de elkövetett egy hibát: összekevert néhány, igen népszerű komponenst.

A hivatalos oldalon elérhető edges2cats nevű képszerkesztő – legalábbis papíron – azt ígéri, hogy egy bénán, kézügyesség nélkül, fekete vonalakkal megrajzolt pálcikamacskából élethű macskafotót készít.

Legalábbis ezt ígéri, de nem így működik. Hesse is elismeri, hogy az élek automatikus észlelése nem a szoftver erőssége, ezért a képfordító algoritmusnak néha meggyűlik vele a baja, hogy meghatározza, hova rajzoltuk például a cica szemét.

Hesse fejlesztésében épp az a jó hogy nem működik rendesen. Ha Marék Veronika tehetségével próbálnánk vonalmacskát rajzolni, a végeredmény akkor is egy visszataszító szörny lenne. Ha erre direkt rájátszunk, végleg elszabadul a pokol (de a lakói egész biztosan). Tessék, itt egy háromszemű, amorf macska, az ipari markológépekre emlékeztető fogsorral:

Az edges2cats Hesse hivatalos oldalán elérhető. A szoftver csak Chrome böngésző alatt fut, de ha az megvan, már rajzolhatunk is. Így:

A programot a NeoGAF fórumozói is fölfedezték, és maradandó értékű műalkotásokat hagytak az internetre. Aki követi a példájukat, a közjót szolgálja.

Rovatok