Index Vakbarát Hírportál

Online is kutatható a hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa

2017. február 25., szombat 15:39

Már online is kutatható a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatbázisa. A Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) közreműködésével "Elhurcolva, távol a hazától" címmel megjelent 66 281 soros adatbázist a www.katonakagulagon.hu oldalon szombat délután a Gulág emlékév záró rendezvényén élesítették – írja az MTI.

A múzeum közleményében azt írta: ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

A Gulág emlékévhez a HM HIM kiállítással, tudományos konferenciával, a hadifogolytáborok tárgyi emlékeiről készített e-bookkal is hozzájárult – írta közleményében a múzeum, és kiemelték, hogy a legnagyobb feladatot az Orosz Föderáció által az 1990-es évek végén átadott, orosz nyelvű, cirill betűs "ucsetnoje gyelo", azaz személyi adatlapok feldolgozása jelentette.

A HIM közleménye szerint a szombati rendezvényen bemutatták azt a kötetet is, amely feldolgozza a hadifogoly és internálótáborok fogolyéletét, a múzeum gyűjteményeiben őrzött, hadifogoly témájú tárgyi emlékeket, az egykori Szovjetunió területén a Gulág emlékművek, emlékhelyek jegyzékét. A négyezer példányszámban nyomtatott könyvet – amelynek CD melléklete szintén tartalmazza a több mint 66 ezer soros adatbázist – a következő hetekben minden település önkormányzata megkapja.

Rovatok