Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki az űrből a világ legnagyobb napelemfarmja

2017. március 1., szerda 10:30

A kínai  Lungjanghszia-gátnál  adták át a  világ legnagyobb napelemfarmját még  2014-ben.  A NASA  készített  egy képet még a 2013-as építkezés idején, meg egyet idén januárban, érdemes összehasonlítani a különbséget:

A Lungjanghszia-gát Napelempark akkor és most

A Business Insider szerint a 850 megawattos kapacitású farm nagyjából 140 ezer háztartás áramellátását képes biztosítani. Ehhez 4 millió napelempanelt szereltek fel egy 26 négyzetkilométeres területen. Csak hogy el tudják képzelni: ez olyan, mintha Csepel teljes területét napelemekkel borítanánk be.

Bár Kína hagyományosan a világ legkörnyezetszennyezőbb országa, és még mindig  bőven van hova fejlődniük , az utóbbi években  a zöldenergia-berhuzások élére álltak , és folyamatosan  öntik  a pénz ebbe a területbe. Csak tavaly 103 milliárd dollárt (30 ezermilliárd forintot) fordítottak erre, és év végére elérték a 77 gigawattnyi megújulóenergia-kapacitást. A fenti képeken látható napelemfarm se sokáig lesz már a világ legnagyobbja, Kína  már tervez  egy 2000 megawattos új telepet.

Rovatok