Index Vakbarát Hírportál

Bizarr összeesküvést terjesztett a Google Home

2017. március 6., hétfő 12:09

Ha igaz, amit a Google Home állít, akkor Barack Obama puccsot szervez az Egyesült Államokban. A Google mesterséges intelligenciáját használó otthoni központja egy ideig furcsa összeesküvés-elméletet terjesztett a felhasználók között.

Először a SearchEngineLand egyik munkatársa, Danny Sullivan fedezte fel, hogy a Google nem valós híreket idéz, amikor azt írjuk a keresőbe, hogy Barack Obama puccsot tervez-e. Ezek után több videót is megosztottak Google Home eszközök tulajdonosai, mit válaszol a kütyü hasonló kérdésekre.

A Google Home ugye a Google keresőt használja, elvileg be lehet rajta állítani, hogy milyen hírcsatornákat figyeljen, amikor azt kérjük tőle, mondja el a legfontosabb híreket. De ha csak azt kérdezzük tőle, hogy Barack Obama puccsot tervez-e, akkor egyszerűen rákeres ő is a keresőben és felolvassa az első találatokat.

And here's what happens if you ask Google Home "is Obama planning a coup?" pic.twitter.com/MzmZqGOOal

— Rory Cellan-Jones (@ruskin147) March 5, 2017

A hétvégén pedig azt válaszolta a fenti kérdésre, hogy igen, valószínű ez a feltevés. Még vasárnap is ezt válaszolta a puccsos kérdésre.

A Google szóvivője azzal magyarázta a furcsa választ, hogy a Google Home bonyolult algoritmus alapján keresi a választ a feltett kérdésre. De ha jelzik a cégnek, hogy a válaszok hibásak, akkor kézzel is bele tudnak nyúlni ebbe. Ez végül sikerült is, vasárnap késő estére már nem azt válaszolta, hogy Obama puccsra készül.

Nem ez az első vicces hiba a Google Home körül, a Super Bowl idején a tévében sugárzott hirdetés hatására kapcsolt be több száz készülék a nézők otthonaiban.

Rovatok