Index Vakbarát Hírportál

1,4 milliárd emailcím szivárgott ki

2017. március 7., kedd 10:25

A világ egyik legnagyobb spamküldő szervezete véletlenül 1,4 milliárd emailcímből álló adatbázist tett nyilvánossá. Nem szándékosan, egy hibás biztonsági másolat miatt történt az egész.

Az emailcímek mellett a felhasználók személyes adatai, valódi nevek, IP-címek még lakcímek is nyilvánosságra kerültek. A MacKeeper gyártói szerint az információ az ismert spamküldőtől, a River City Mediától szivárgott ki. Ez egy marketingcégnek álcázott szervezet, amely naponta több milliárd kéretlen emailt küld szét.

A helyzet valós fenyegetést jelent a felhasználókra, hiszen mégiscsak 1,4 milliárd emailcím és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kerültek ki. Nagy az esélye annak, hogy mi vagy ismerősünk érintett.

A MacKeeper egyik kutatója, Chris Vickery biztos abban, hogy az emailcímek valósak, hasonló szervezetek segítségével talált olyan adatokat, amelyek ezt bizonyítják. Ráadásul a szivárgást erősíti, hogy januárban már publikálták az adatbázist teljesen véletlenül, ráadásul jelszóvédelem nélkül.

Ezeket az adatbázisokat értelemszerűen nem teszik közzé, senki nem akarja, hogy még több spam landoljon a postaládákban. Így nincs egy olyan link, ahol ellenőrizni tudnánk, hogy érintettek vagyunk-e. De emlékezzünk a korábban leírtakra, hogy elég nagy az esélye annak, hogy vagy mi, vagy valamelyik ismerősünk érintett.

Közvetlen veszély azonban nem fenyeget minket, mert a forrásokból az derül ki, hogy jelszavak nem kerültek nyilvánosságra, így a fiókok nincsenek közvetlen veszélyben. Ami történhet, hogy még több spamet, esetleg célzott adathalász-támadást kapunk a jövőben. 

Rovatok