Index Vakbarát Hírportál

15 milliárdért vett robotszemeket az Intel

2017. március 13., hétfő 14:00

Hatalmas felvásárlással erősítette meg autóipari pozíciót az Intel: a csipgyártó óriás 15,3 milliárd dollárért megvette a jeruzsálemi központú Mobileye nevű céget - írja a Wall Street Journal

A felvásárolt társaság csip alapú kamerarendszereket gyárt. Ezekkel a most kapható járművekben félautomata üzemmódban segítik a vezetést, a megoldásuk a jövőben teljesen önállóan közlekedő robotautókban is felhasználható lesz.

Az ügyletnek annyi magyar vonatkozása van, hogy a Mobileye vezető tudósa és műszaki igazgatója (CTO-ja) Ferencz András, aki a számítógépes látással és gépi tanulással kapcsolatban számos, sokat hivatkozott tudományos publikációt írt.    

Az Intel és a Mobileye korábban is együttműködött, a BMW-vel közösen azon dolgoznak, hogy 40 önjáró autót eresszenek ki a közutakra, hogy elkezdhessék a robotsofőrök tesztelését. 

Jól látható az a trend, hogy az Intel megpróbálja szorosabbra fűzni a kapcsolatait az autóipari vállalatokkal. Év elején a digitális térképeket készítő HERE-ben vett 15 százalék részesedést; ez a cég a BMW, a Daimler és Volkswagen közös tulajdona.

Rovatok