Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentést javasol a Google mesterséges intelligenciája

2017. március 14., kedd 13:01

Erőltetett árpolitika helyett okos tervezéssel akarja csökkenteni a britek áramfogyasztását a DeepMind, a Google mesterséges intelligenciákkal foglalkozó laboratóriuma. A tudósok által kidolgozott áramfogyasztást előre jelző algoritmusokat már használják egy ideje a keresőcég energiaéhes adatközpontjaiban, de most szintet akarnak lépni, és egy egész nemzet energiahálózatán kipróbálnák.

A brit energiaipar és a DeepMind még a beszélgetés korai fázisában járnak. A tudósok először igyekeznek megérteni a brit nemzeti áramszolgáltatók problémáit, hogy lássák, mivel is van dolguk.

Elképesztő lenne megtakarítani 10 százaléknyi energiahasználatot új infrastruktúra kiépítése nélkül 

- mondta Demis Hassabis, a DeepMind alapítója és vezérigazgatója a Financial Timesnak.

A mesterséges intelligencia nagy segítséget nyújthat a briteknek, akik egyre nagyobb mértékben akarnak megújuló energiaforrásokra, szél- és napenergiára támaszkodni. A DeepMind szerint mélytanuló algoritmusok megjósolhatják a keresletet és a kínálatot, hogy időben tudjon reagálni az energiaipar, és ne termeljen fölösleget.

Kiváló bizonyítéka van a DeepMindnak az algoritmusok hatékonyságára: a Google adatközpontjaiban a gigantikus hűtőrendszerek energiaigényét 40 százalákkal csökkentették, és ezzel az összesített áramfogyasztás 15 százalékkal csökkent.

Ha egy egész nemzet esetében is hasonló arányú megtakarításra lehet számítani, az éves szinten sok-sok milliárdnyi plusz forintot - vagy annyival kevesebb adót - jelenthetne.

Rovatok