Index Vakbarát Hírportál

Festménynek álcázza magát a tévé

2017. március 16., csütörtök 13:28

A Samsung teljesen megújítaná azt, ahogy a televíziót használjuk, vagyis inkább azt, ahová tesszük a lakásban. Azt szeretnék, hogy a készülékek a lakás belső dizájnjának részévé váljanak, és megszabaduljanak a vele járó kábelrengetegtől. Megoldásaikat egy nagyszabású párizsi rendezvényen mutatták be.

Egy újítással most a szoba bármely pontjára tehetik a felhasználók tévéiket úgy, hogy csak egy vékony, átlátszó optikai kábelt kell elvezetni a lejátszókig, set top boxokig, konzolokig. Illetve a Samsung külső, Smart Hubnak nevezett dobozáig, ahová ezeket mind beledugjuk, a fent említett optikai kábel pedig innen jön ki. A Smart Hub nem újdonság, egy ideje már megkapják a felhasználók a prémium kategóriás tévékkel. Ez egy olyan kis doboz, amely HDMI-kábellel csatlakozik a tévéhez és ebbe kell beledugni az összes olyan eszközt, amelyet egyébként a tévébe csatlakoztatnánk. Így kevesebb kábelt kell elvezetni a tévétől, ami akkor jön igazán jól, amikor a falra szereljük a készüléket.

A cégnek három évébe telt kitalálni és lefejleszteni, hogyan csökkenthetnék minimális szintre a kábelek számát. Ez az optikai kábelt csak a többször is beharangozott, de március végén már tényleg a boltokba kerülő Qled tévékhez adják. Egyelőre 5 és 15 méteres változatban lesz kapható, az ötméteres általában elég a legtöbb háztartásban, de vannak olyan nappalik, ahová elfér az a 15 méter.

Arra is gondoltak, hogy ha a különböző eszközök máshol vannak, mint a tévé, akkor a felhasználó zavarba jöhet, hova irányítsa például a bluray-lejátszó távirányítóját. Ezért egy olyan távirányítót fejlesztettek, amely helyettesíthet mindent. Ez a legtöbb forgalomban lévő eszközt ismeri, és amikor azokat csatlakoztatjuk a Smart Hub dobozhoz, a távirányító azonnal átveszi az irányítást. Az eseményen azt ígérték, hogy a Magyarországon használt eszközöket és a szolgáltatók set top boxait biztosan felismeri majd. Apróság, de nagy előrelépés, hogy a tévé képernyőjén az adott eszköz neve jelenik meg, és nem az, hogy HDMI1, HDMI2 HDMI3, mintha bárki emlékezni tudna, mit hova dugott.

A párizsi rendezvényen a CES-en már bemutatott Frame-et is láthattuk. Ez egy olyan készülék, amely valójában egy falra akasztott képnek tűnik. Ha éppen nem tévéként használjuk, akkor a keret fényereje a külső fényekre érzékenyen változik, így ha sötétebb van a szobában, akkor sem világít, teljesen úgy néz ki, mintha egy fotó vagy festmény lógna a falon.

A Frame teljesen személyre szabható, bármilyen keretet vásárolhatunk, csináltathatunk hozzá, így tényleg a szoba részévé válhat majd. Magyarországon egyelőre nem lesz megvásárolható, néhány hónap múlva csak egy-két nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban vezetik be.

Rovatok