Index Vakbarát Hírportál

200 dolláros drónt vadásztak le 3 milliós rakétával

2017. március 17., péntek 10:29

Az Egyesült Államok hadseregének egyik konferenciáján mutatták be az ágyúval verébre lövés modern változatát, vagyis egy olyan esetet, amikor az USA egyik szövetségese Patriot rakétával lőtt le egy teljesen hétköznapi, boltban kapható drónt. A beavatkozás bizonyos értelemben tökéletes volt, a 200 dolláros játékszert könnyedén elpusztította a darabonként 3,4 millió dollárba kerülő csúcstechnológia.

Az esetről David Perkins tábornok beszélt, és arra hozta fel példaként, hogy a harcmezőn milyen bonyolult a helyzet, és sok probléma adódhat abból, ha a légi-, szárazföldi- és vízierők parancsnokai nem dolgoznak össze. Az említett példában az ellenség által használt drónra ösztönösen jó válasznak tűnhet, hogy „mivel a levegőben van, ez a légierő problémája”.

Csakhogy a Patriot bevetése közgazdasági értelemben elképesztő túlzás, még akkor is, ha volt már rá példa, hogy ilyen egyszerűbb drónok segítségével juttattak bombát a szövetségesek közelébe. Az ellenség az ilyen eseteket látva elkezdhet tonnaszámra felvásárolni olcsó lakossági drónokat, és nem is feltétlenül azért, hogy bombákat szállítson velük, hanem hogy leapassza a milliós rakétákkal lövöldöző katonaság bankszámláját.  

Éppen ezért a Perkins szerint a különböző erők parancsnokainak átfogóbban kell gondolkodniuk, és a fenyegetés mértékéhez illő válaszokat kell adni. Mert ha nem így tesznek, akkor a végén ott fognak állni üres zsebbel, rakéták nélkül, egy olyan szituációban, amit már nem lehet megoldani a hiperdrága fegyverek hiányában.

Rovatok