Index Vakbarát Hírportál

Rivális cégek szívathatják egymást DDoS támadással

2017. március 17., péntek 16:03

Ipari szabotázs, politikai összeesküvés és személyes bosszú lehet az indítéka a vállalati túlterheléses (DDoS) támadásoknak, derül ki a Kaspersky Lab kiberbiztonsági kutatói által közzétett IT Biztonsági Kockázat című tanulmányból. A válaszadók ötöde külföldi kormányokat és/vagy titkosszolgálati szerveket hibáztat, és ugyanilyen arányban nevezték meg az áldozatok az egykori munkavállalójukat a támadások lehetséges elkövetőjeként.

Ázsiában különösen nagy azoknak az aránya, akik a versenytársakat teszi felelőssé a támadásokért (53 százalék), ez a nyugat-európai cégek körében csak 37 százalékot képvisel. A külföldi kormányok hibáztatása is gyakoribb Ázsiában, a válaszadók 28 százaléka gyanít ilyet, míg Nyugat-Európában csupán 17 százalék teszi őket felelőssé.

Ha a vállalatok méretét nézzük, a versenytársak illegális támadása főleg kisebb cégeknél lehet jellemző, a felük gyanakodik erre, míg a nagyvállalatoknak csupán a 36 százaléka a hibáztatja a versenytársat egy esetleges támadásért.

A gyanakodás alapja a Kaspersky kutatói szerint az lehet, hogy a DDoS támadások bénító hatása miatt azt gondolják a cégek, hogy a rivális így próbálja ellehetetleníteni a működésüket, ellopni az ügyfeleiket. 

Rovatok