Index Vakbarát Hírportál

Kipróbáltuk a Lego Boostot

2017. március 20., hétfő 19:17

A Lego Boost öt különböző készlet egy dobozban, de nem hagyományos Lego-készletek ezek: motor hajtja őket, engedelmeskednek parancsainknak, beszélgetnek, mozognak és még zenélnek is, ha úgy akarjuk. A termék gyakorlatilag egy robot, amely a legkisebbeket tanítja programozni. A cég hétéves kortól ajánlja, a gyerekeknek nem kell semmilyen programnyelvet ismerniük ahhoz, hogy apró programokat írjanak, csak a parancsokat kell egymás mellé húzni a Boosthoz kapcsolódó alkalmazásban. A kezdőcsomagban rögtön öt különböző robotot (klasszikus robotot, macskát, gitárt, autót és autóépítőt) lehet megépíteni, majd hozzájuk apróbb programokat írni.

A tabletre letölthető alkalmazásban drag’n’drop módszerrel tehetik egymás mellé a gyerekek a mozdulatsorokat jelző ikonokat. Ha például azt szeretnék, hogy a robot forduljon jobbra, majd haladjon előre tíz centit és a végén találja el a lövedékkel a céltáblát, akkor egy jobbra fordulós nyilacskát, egy egyenes nyilacskát és egy lövésparancsot kell egymás mellé tenni, és kész is a program.

Ez persze csak az alap, ennél bonyolultabb mozdulatsorokat, ismétlődő parancsokat is adhatunk a robotnak. A játék lényege pont az, hogy teljesen az alapoktól épít fel egy használható tudást. Hihetetlenül egyszerű mozgásra bírni a robotot, Simon Kentnek, a Lego Boost projekt vezetőjének elég volt két mondatot mondania és máris magamtól irányítottam a játékot, amikor alkalmam volt kipróbálni a cég dániai központjában.

Először az egyszerűbb parancsokkal próbálkoztam: menj előre, lépj hátra, forogj körbe-körbe. Aztán jöhettek az összetettebb lépések, kérdezd meg, hogy hívnak és a válaszra reagálj. Itt a készlethez adott mikrofonokat és a hangszórót használta a robot. Annyi szépséghibája van az egésznek, hogy a kérdés után gyakorlatilag bármit válaszolhattam volna, mert a mikrofon csak azt figyeli, hogyan változik a hang a környezethez képest. De azért megdicsért, hogy milyen szép nevem van.

A robot a gyári hangján beszélt hozzám, de a mikrofon felveheti a gyerekek hangját, és a gép akkor a kicsik saját mondatait mondhatja vissza. Még arra is képes lehet idővel, hogy a gyerekhangot eltorzítsa, vagyis elrobotosítsa, mélyebben vagy akár lassabban is vissza tudja majd adni ugyanazt a mondatot.

A gitár ennél egy kicsit bonyolultabb szerkezet, mert az a készletből a távolságot érzékelő műszert is beveti a zenéléshez. A bundokat a színek jelzik, mindegyik színhez hozzárendelnek egy hangot. A gitár nyakán lévő csúszkának a helyét pedig figyeli egy a testhez rögzített szerkezet. A csúszkát tologatva így a gitár tudja, hogy milyen hangot kell megszólaltatnia. Persze csak akkor szólalhat meg az adott hang, ha pengetünk, vagyis lenyomjuk a pengetőt jelképező gombot. Bonyolultan hangzik, és játszani sem egyszerű rajta, de ahogy a videón látni, Simon Kentnek egészen jól megy már.

A csomagban szín- és mozgásérzékelők, akkumulátorok és motorok is vannak. Az alapszetteken kívül számtalan más robotot is építhetnek a gyerekek. A Lego annyi segítséget ad ehhez, hogy lépésről lépésre megmutatja, hogyan kell megépíteni az alapokat, például a két robotlábat, amely lépegetni tud. Innentől már csak a gyerek fantáziáján múlik, hogy milyen lényt épít a lábak köré. Nekem egyből az jutott eszembe, hogy a lábak fölé egy Birodalmi lépegetőt építek a Star Warsből, amelyet tablettel tudok irányítani, és parancsra lelövöm a lázadókat.

A Lego Boost augusztustól kapható majd Magyarországon is, árát egyelőre csak euróban tudták megmondani, 150 euró lesz más országokban.

Rovatok