Index Vakbarát Hírportál

Az USA kitiltja a laptopokat és tableteket egyes repülőkről

2017. március 21., kedd 11:34

A mobiltelefonnál nagyobb méretű elektromos eszközöket a jövőben már nem lehet felvinni az USA-ba tartó repülőgépek fedélzetére egy most bevezetett amerikai intézkedés tiltása miatt. A tiltás nem érvényes mindenkire, csak mintegy tucatnyi olyan országot sorolnak fel, ahonnan az utazóknak figyelniük kell az új szabályra, és természetesen az amerikai állampolgárok is kivételt élveznek.

A főleg közel-keleti és arab országokra kiadott, részleteiben csak később ismertetett tiltás értelmében a telefont és az egészségügyi eszközöket továbbra is maguknál tarthatják az utasok, de bármi ezeknél nagyobb dolgot, például laptopot, kamerákat és tableteket csak poggyászként feladva szállíthatnak a repülőn.

A hivatalos indoklás szerint a tiltás hátterében olyan, pár héttel ezelőtt szerzett titkosszolgálati információk állnak, mely szerint az adott országokból érkező járatok fedélzetére felengedett eszközök potenciális terrorveszélyt jelentenek.

A tiltás kedden lett hivatalos, de a Royal Jordanian légitársaság munkatársai már hétfőn figyelmeztették az utasokat, hogy a másnap reggel induló járatokon már probléma lehet olyan eszközökből, melyeket korábban simán a fedélzetre engedtek.

Az intézkedést hivatalosan amerikai források sem kommentálták egyelőre, John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter a hírek szerint csak a hétvégén tájékoztatta a törvényhozás képviselőit arról, hogy hamarosan életbe lép egy ilyen intézkedés.

Rovatok