Index Vakbarát Hírportál

Elektromos repülőkkel Párizs és London között

2017. március 23., csütörtök 10:25

Egy ambiciózus startup szerint akár tíz éven belül elektromos repülőkkel utazhatunk London és Párizs között, vagy bármilyen rövidebb úton. Vagy inkább húsz, ha a realitásokat nézzük, minden attól függ, hogyan fejlődnek az akkumulátorok.

Wright Electric egy repülőgépgyártó Massachusettsben, az Y Combinato Demo Day konferencián mutatta be ötletét, a 150 férőhelyes, elektromos repülőgépet. A cég alig egyéves, de nagyra törő terveit mutatja, hogy potenciális partnerként a londoni székhelyű EasyJetet jelölték meg.

@ycombinator #ycdemoday @WrightElectric pic.twitter.com/QucjIbtAyk

— Adrian (@adrianfenty) 2017. március 21.

Elektromos repülőket csak rövid távú járatokra lehetne használni, de ez is elég nagy piac, az összes út harminc százaléka ilyen. A cég összeállított egy akciótervet, hogy milyen változások kellenek ahhoz, hogy megvalósuljon álmuk. 

A repülőgép formája már hosszú évtizedek óta adott, ezen ők sem változtatnának. Aminek óriási fejlődésen kell átesni, az az akkumulátor. A cég több akkumulátorgyártóval beszélt, de ilyen technológia egyelőre nem létezik és egyelőre nem is látni, hogy a következő néhány évben megjelenne.

A cég azonban optimista, mert repültek már elektromos repülőgéppel, az eddigi leghosszabb út 1600 kilométer volt. Kisebb gépeket pedig már most is ismerünk, amelyeket akkumulátor hajt.

Rovatok