Index Vakbarát Hírportál

A németek bedurrantottak egy óriási napszimulátort

2017. március 24., péntek 00:18

Csütörtökön működésbe helyezték Németországban a Föld legerősebb lámparendszerét, a világ legnagyobb mesterséges Napjaként promotált „napszimulátort”. A brutális energiafogyasztásért cserébe hatalmas hőtermelés kis helyre fókuszálva – a cél üzemanyag-előállítás vízből, de most nem a valamikor népszerű vízmeghajtású autó kamuprojektjéről van szó.

Hidrogénelőállításról van szó, ami vízből elektrolízissel történik, a H2O hidrogénre és oxigénre való felbontásához azonban nagy energiabefektetésre van szükség, ez pedig nagyon drága – a cél a jelenlegieknél jóval hatékonyabb módszer kifejlesztése. A jülichi Német Űrközpont (DLR) kutatóinak megbízása elsősorban a nagy repülőgépek számára való üzemanyag előállítására szól. A hidrogén a jövő környezetbarát üzemanyagai közé tartozik.

A megalkotott  Synlight nevű rendszert csütörtökön helyezték üzembe. A berendezés 149, összesen 350 kilowattos lámpából áll. Egy extrateljesítményű projektorhoz hasonlít a működésük; a fényük pedig a Napéra, csak éppen a megvilágított célterületen sokkal erősebb a fény- és a hőhatás. A belső lámpaernyők egy méter átmérőjűek, egy 14 méter magas és 16 méter széles területen méhsejtszerűen helyezkednek el, és mivel egy mindössze 20-szor 20 centiméteres területre fókuszálnak, a nagyfokú koncentráció révén e területet tízezerszer több fény éri, mint amennyi napfény normális esetben érne egy ekkora felületet.

A lámpák fókuszában a DLR szerint akár 3000 Celsius-fokos hőmérséklet is keletkezhet. Ezt a hőt használják fel a vízalapú üzemanyag előállítására. Ezzel a viszonylag új kezdeményezéssel a DLR a hagyományosaknál gazdaságosabb módszert fejleszt ki még úgy is, hogy négy óra üzemidő alatt olyan sok áramot használ fel a Synlight, mint egy négyfős háztartás egy év alatt – írja az MTI.

A kutatók teszteket is végeznek a műszerrel a naperőművek hatékonyságának javítására és annak vizsgálatára, hogyan zajlanak az UV-sugárzás hatásainak kitett anyagok öregedési folyamatai. Ezek elsősorban az űrkutatás és az ipar számára játszanak fontos szerepet.

Rovatok