Index Vakbarát Hírportál

Három éven belül önjáró busz viszi az utasokat

2017. március 24., péntek 10:17

A SoftBank megduplázza az önjáró busz fejlesztésére fordított forrásokat Japánban. Az SB Drive névre hallgató projekt egészen fiatal, csak tavaly kezdték el a fejlesztését, miután a Yahoo! Japan is beszállt 4,6 millió dollárnyi jennel.

Az SB Drive a tömegközlekedésre koncentrál, ráadásul nem a városi, hanem a gyérebben lakott területeken működne. A tervek szerint már jövőre elkezdenék a tesztelést az utakon, és 2020-ban már hivatalosan is a közlekedés részévé válhatna.

A tesztelés persze már elkezdték, próbautakat már megtettek az önjáró busszal. A projekt népszerű, négy japán önkormányzattal már megállapodást kötöttek. A Yahoo Japan nem csak pénzt adna a projektbe, hanem összekötné egyéb szolgáltatásival a rendszert. Az olyan adatokat, mint időjárás, közlekedési információk, egyéb események hasznosak lehetnek például az útvonal megtervezésében.

Japánban a közlekedés automatizálása nem önmagáért fontos, hanem az öregedő lakosságnak is komoly segítséget nyújthatnak ezek az önjáró eszközök a jövőben. A japán lakosság negyede 65 év feletti most, és ez a jövőben csak emelkedni fog. Az előrejelzések szerint 2060-ra a lakosság 40 százaléka lesz idős és főleg a nem városi környezetben ezeknek az embereknek szükségük lehet arra a lehetőségre, hogy bárhova el tudjanak menni, amikor szükség van rá.

Rovatok