Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk megmutatta az új Teslát

2017. március 25., szombat 08:45

Elon Musk, a Tesla vezére egy rövid twitteres videóban mutatta be az autógyár régóta várt új modelljét, a Model 3-at. Ez egy "release candidate" prototípus, fűzte hozzá magyarázatképpen, vagyis egy olyan modell, amiből a végleges, sorozatgyártásra szánt modell lehet, ha minden teszten átmegy.

First drive of a release candidate version of Model 3 pic.twitter.com/zcs6j1YRa4

— Elon Musk (@elonmusk) 2017. március 24.

A Model 3-at egy éve jelentette be a Tesla, az eredeti neve Model E lett volna, hogy a Tesla-modellek betűjelei egymás mögé rakva kiadják a SEX szót. Az E-t azonban szerzői jogi kavarások miatt nem használhatták, így maradt a Model S, 3, és X, vagyis S3X.

A Model 3 alapára 35 ezer dollár, vagyis nagyjából 10 millió forint, ami még nem számít olcsónak Amerikában, de az eddigi, 70-80 ezer dolláros Teslákhoz képest drasztikus az árcsökkenés, és sokkal többen engedhetik meg maguknak. Ezt mutatta a bejelentés utáni előrendelési roham is: egy hét alatt közel 400 ezer autóra érkezett előrendelés (és az azzal járó, ezer dolláros előleg). A Model 3 gyakorlatilag a Model S kistestvére lesz, hasonló technikai megoldásokkal, csak kisebb teljesítménnyel. Nulláról százra 6 másodperc alatt gyorsul a tesztek szerint, és egy töltéssel 350 kilométert tud megtenni.

A sorozatgyártás az ígéretek szerint idén júliusban indul el, a tempó év végére éri el a heti 5000, és jövőre a heti 10 ezer autót. Ez az előrendelések számával összevetve azt jelenti, hogy ha valakinek most jut eszébe, hogy venne egyet, 2018-as karácsonyi ajándéknak tervezze be, ha optimista.

Rovatok