Index Vakbarát Hírportál

A Királycsődör lesz a legdrágább helikopter a világon

2017. március 27., hétfő 12:52

Egy sor teszten van már túl a Sikorsky (Lockheed Martin) által tervezett és épített CH-53K King Stallion helikopter, amivel az Egyesült Államok tengerészgyalogságát szerelik fel a közeljövőben, leváltandó elődjét, a nem túl megbízható CH-53E Super Stallion-t. A hírek szerint a valamikor 2018-2019 körül szolgálatba álló nehéz szállítógépnek nemcsak a teljesítménye, de az ára is izmos lesz: körülbelül 122 millió dollárba fáj majd darabja a tengerészgyalogságnak, amivel egy polcra kerül a szintén botrányosan drága, 122,8 millió dollárba kerülő Lockheed Martin F-35B-vel.

Csakúgy mint az F-35, a King Stallion (magyarul: Királycsődör) is menet közben drágult, ahogy kisebb-nagyobb akadályokba ütköztek a fejlesztés során: az eredetileg tervezettnél 22 százalékkal kerül majd többe, ezzel pedig mindenképp a világ legdrágább helikopterévé válik.

A Lockheed Martin (ami a gyártó Sikorsky-t birtokolja 2016 óta) már négy CH-53K King Stallion helikopter elkészültét jelentette be, a tengerészgyalogság illetékesei szerint ha beindul a sorozatgyártás, a 2018 és 2022 között gyártott példányok olcsóbbak lesznek, és csak 87 millió dollárba kerülnek majd. A tervek szerint kétszáz King Stallion-t venne a sokfeladatú haderőnem a Lockheed Martintól.

A King Stallion, a csak 41 millió dollárba kerülő elődjéhez hasonlóan, igazi igásló lesz: 13,5 tonna felszerelést tud majd levegőbe emelni, rakterében egy tucat katona, ráadásként akár egy Humvee páncélozott katonai terepjáró is elfér. Sokrétű feladatköre, nélkülözhetetlensége miatt nem is igazán érdemes összehasonlítani az F-35B-vel, mutat rá a War Zone szerzője.

Rovatok