Index Vakbarát Hírportál

Már megint fizetős lesz a Facebook, de még mindig nem úgy

2017. március 31., péntek 12:22

Közösségi pénzgyűjtő funkcióval bővül a Facebook, egyelőre csak 18 év feletti, amerikai felhasználóknál, de ha beválik a rendszer, bővítik a hozzáférők körét. Gyakorlatilag a GoFundMe oldalt másolják le az új funkcióval, ahol bárki indíthat gyűjtést saját célra, például tandíjra vagy egészségügyi költségekre, várhatja az adakozók pénzét. Annyiban különbözik ez a Kickstartertől, hogy itt nincs konkrét termék, aminek a megvalósítását finanszírozza a közönség (és később mindenki kap is belőle, aki előre adott rá pénzt).

A facebookos adakozást hat kategóriában indíthatjuk majd be: oktatási célra, egészségügyi célra (külön saját magunknak, és a kisállatainknak), krízishelyzetek átvészelésére (például természeti katasztrófák esetére), személyes vészhelyzetre (összetört az autónk, leégett a lakás, ellopták a pénzünket), vagy haláleset kapcsán (temetésre, vagy megélhetési költségre a családot ért veszteség után).

Minden adománygyűjtés egy 24 órás ellenőrzési folyamaton esik át, mielőtt elindul, hogy biztosan ne ütközzön az oldal szabályaiba, vagy törvényekbe. A Facebook továbbá az összegyűlt pénz 6,9%-át elteszi kezelési költség címen. A pénzgyűjtésekhez külön oldalt kell indítanunk, ami jó látványos helyen kap egy Donate (adakozás) gombot, illetve az élő facebookos videók mellé is kitehetjük ezt a gombot, hogy a közönségünktől hozzájárulást kérjünk a további videós közvetítések költségeihez. De nem csak véletlenül, illetve ismerősök linkjein keresztül bukkanhatunk rá támogatnivaló ügyekre, lesz egy külön Discover, vagyis felfedezés szekció, ahol az ilyen kampányok között böngészhetünk.

Rovatok