Index Vakbarát Hírportál

Saját grafikus csipet akar az Apple

2017. április 3., hétfő 16:06

Az Apple hamarosan hozzáfoghat a saját grafikus processzora tervezéséhez. A cég mostanáig a brit Imagination Technologies szabványait használta az iPhone, az iPad és az Apple Watch grafikus csipjeinek tervezésekor. Az Imagination nyilatkozata szerint az Apple szerződést bontott velük, és rövidesen – 15-24 hónapon belül – nem használják tovább a cég szellemi tulajdonát.

Az Imaginationnek ez rossz hír. Az Apple tavaly 60,7 millió fontot, csaknem 22 milliárd forintot fizetett nekik a licencekért és jogdíjakért; ez az összbevételük fele volt. A bejelentés hatására a cég részvényárfolyama 70 százalékkal csökkent. Nem meglepő, hogy a szerződésbontás hírére az Imagination feszülten reagált. Mint mondták, nem tudják elképzelni, hogy az Apple a semmiből tervezett egy grafikus processzort, aminek semmi köze az Imagination saját dizájnjához.

Az Apple semmivel nem bizonyította, hogy a jövőben nem fogják használni az Imagination technológiáját, és hogy nem sértik meg a cégünk szabadalmait, szellemi tulajdonát és bizalmas adatait. Az Apple a mai napig nem mutatott erre vonatkozó bizonyítékot.

– olvasható a vállalat közleményében. Az Imagination valószínűtlennek tartja, hogy az Apple jogsértés nélkül tervezzen új grafikus processzort.

A per ugyanakkor elkerülhető lehet, mert a felek továbbra is jogi kapcsolatban állnak, és az Apple-nek nyolcszázalékos tulajdonrésze van az Imaginationben. Tavaly pletykálták, hogy felvásárolják őket, de végül elálltak az ajánlattételtől. Igaz, állítólag vagy két tucat Imagine-alkalmazottat csábítottak át magukhoz.

Rovatok