Index Vakbarát Hírportál

Feleannyi ideig sem bírják a laptopok, mint azt a gyártó ígéri

2017. április 4., kedd 09:51

Egyes laptopgyártók termékei feleannyi ideig sem bírják egy feltöltéssel, mint ahogy a gyártó állítja. Egy brit fogyasztóvédelmi csoport, a Which? több típust is tesztelt, hogy megállapítsák a gépek tényleges üzemidejét.

A kísérlet fő megállapítása: egyedül az Apple Macbook Pro bírta a specifikációban jelzett tíz órát. A felmérésben filmeket néztek, és aktívan használták a wifit is. A többi számítógép – a Dell, a Lenovo, a HP és az Acer modelljei – nagyjából a feltüntetett üzemidő felét érték el.

Márka / típus Ígért üzemidő Tényleges üzemidő
Acer E15 6 óra 2 óra 56 perc
Apple Macbook 10 óra 12 óra
Dell Inspirion 15 7 óra 3 óra 58 perc
HP Pavilion 14-al115na 9 óra 4 óra 25 perc
Lenovo Yoga 510 5 óra 2 óra 7 perc

A számítógép-javítással foglalkozó Geek Squad szerint gyakran kerülnek hozzájuk olyan laptopok, amiknek az akkumulátorában egy-két évvel a megvásárlás után már alig pislákol az élet.

Egy elemző a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a gyártók az akkumulátor üzemidejének meghatározásakor  az optimális feltételekből indulnak ki. Ben Wood szerint a tényleges üzemidőt olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a képernyő fényereje vagy a futtatott programok: mindegyik kihat a tényleges teljesítményre.

A Dell azt nyilatkozta a Which?-nek, hogy nehéz meghatározni az átlagos felhasználást, mert mindenki máshogy használja a számítógépét. Olyan ez, mint a vezetési stílus: az is befolyásolja, hogy a gépjármű mennyi üzemanyagot fogyaszt.

Hogy növelhetjük meg a laptopok üzemidejét? Vegyük lejjebb a fényerőt, használaton kívül kapcsoljuk ki a vezeték nélküli adatátvitelt (bluetooth, wifi), és használjunk energiatakarékos szoftvereket, amiket a hordozható Windows és Mac gépek többségére feltelepítenek.

Rovatok