Index Vakbarát Hírportál

Az önvezető autók nélkül elbukik az Uber

2017. április 8., szombat 19:11

Az Uber ügyvédei szerint a 69 milliárd dollárra értékelt cég nem tud életképes vállalkozás maradni, ha nem dolgozhat tovább az önvezető autókon, írja a Business Insider. A Google ugyanis beperelte az Ubert és azt szeretné, hogy az ítélethozásig a cég álljon le a fejlesztésekkel.

A Google anyacége, az Alphabet által megalapított Waymo azzal gyanúsítja az Ubert, hogy a Waymo egykori menedzsere, Anthony Levandowski cégtitkokat vitt magával, amikor az Uberhez ment dolgozni. Ezeket ráadásul az Uber felhasználta a tavaly bemutatott önvezető autója, az Otto fejlesztésénél, így a Google beperelte a céget.

A Waymo által beadott bírósági dokumentumok szerint az Otto áramköri rajzai feltűnően hasonlítanak a LIDAR rendszerére (lézer alapú radarrendszer, amivel a Google önvezető autói tájékozódnak). A Google azt szeretné elérni, hogy a pereskedés ideje alatt az Uber nem fejleszthesse tovább a saját autóját.

Az Uber tagadja a vádakat, szerintük a rendszerük teljesen egyedi és saját fejlesztésű, a projekt szüneteltetése pedig  gátolná a céget abban, hogy továbbra is életképes vállalkozás legyen. Az életképes mondjuk egy elég tág fogalom, ugyanis az Uber évek óta veszteséges.

Rovatok