Index Vakbarát Hírportál

Egy egész város riasztórendszerét hekkelték meg Amerikában

2017. április 10., hétfő 09:32

Dallasban hekkerek indították be a város vészjelző rendszerét helyi idő szerint péntek éjjel, az egyszerre megszólaló 156 sziréna városszerte zavart és félelmet keltett – írja a New York Times.

A szirénák sorozatban 15-ször szólaltak meg 90 másodperces időtartamra, szombat hajnalban sikerült leállítani őket. A hatóságoknak előbb maguknak is meg kellett győződniük arról, hogy nem valódi vészhelyzet áll-e fent, mielőtt megpróbálták kikapcsolni a feltört rendszert. Maga a kikapcsolás se bizonyult könnyűnek, mert a hekkerek újra és újra közbeavatkoztak.

A hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el részleteket, de annyit azért elmondtak, hogy helyi támadásra gyanakodnak. A közvetlen felfordulás – több ezer rendőrségi bejelentés – mellett az eset azért is érdekes, mert a kritikus infrastruktúra meghekkelésének lehetőségével évek óta riogatnak a biztonsági szakemberek, és az ilyen ártalmatlan, de látványos esetek is azt mutatják, hogy az infrastruktúra rendszereinek védelme több esetben messze nem sebezhetetlen.

Rovatok