Index Vakbarát Hírportál

3d nyomtatással készül a Boeing új 787 Dreamlinere

2017. április 11., kedd 12:06

A Boeing 3d nyomtatással gyártatja le a 787 Dreamliner titán strukturális elemeit – írja a Reuters. A gyártással a norvég Norsk Titanium nevű céget bízták meg, amely szerint a nyomtatással gépenként 2-3 millió dollárt spórolhat a Boeing a hagyományos gyártási eljárásokhoz képest.

A megállapodás egyszerre jelzi a Boeing törekvését, hogy jövedelmezőbbé tegye a 787 gyártását, illetve a trendet, hogy egyre nagyobb az elfogadottsága a 3d-nyomtatotással készülő fémelemeknek a repülőiparban is.

A Reuters iparági forrásai szerint a 787-eseknél használt titánötvözet hétszer drágább az alumíniumnál, és a gép 265 millió dolláros teljes költségéből 17 milliót tesz ki, mert a karbonszálas géptörzs és szárnyak miatt nagyobb mennyiségre is van belőle szükség, mint más modelleknél. A Boeing egy átlagos évben 144 darab Dreamlinert gyárt, így a Norsk Titanium 2-3 milliós becslésével már jelentős összeget spórolhat a cég.

A két cég több mint egy évig dolgozott együtt a 787-es négy nyomtatható elemének tervezésén és a hatósági engedélyeztetésükön. A Norsk Titanium szerint az amerikai Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) még idén jóváhagyhatja a gyártási folyamatot, ami után további több ezer alkatrészt gyárthatnak majd külön engedélyeztetés nélkül, és megkezdődhet a sorozatgyártás.

Rovatok