Index Vakbarát Hírportál

Hasta la Windows Vista

2017. április 11., kedd 17:42

2007 januárjában jelent meg a Microsoft akkor legújabb operációs rendszere, a Windows Vista. A felhasználók nem fogadták szívesen, ijesztő alternatívája lett az erőforrásokkal takarékosabban bánó, megszokott és megszeretett Windows XP-nek. A Microsoft is úgy döntött, hogy inkább megszabadulnak tőle, mint hogy megpróbálják életben tartani, és inkább kiadták a Windows 7-et. Ez már jóval népszerűbb és használhatóbb volt, mint a Vista.

A mai nappal végleg megszűnik a Vista terméktámogatása, így minden idők egyik leggyűlöltebb operációs rendszere hivatalosan is nyugdíjba vonul.

A Microsoft eredetileg azt tervezte, hogy a Vistával vezetik be az új fájlrendszert, a Windows Future Storage-et (WinFS). Ezt a tervet időközben elkaszálták, de a Microsoft megpróbálta a Windows fájlrendszerét egy óriási adatbázisba gyűjteni, ami gyorsan kereshető lett volna, és feltüntette volna az összefüggéseket a rendszerfájlok között. Végül a WinFS nem került be a Vistába, inkább beépítették egy SQL Server termékbe.

A fájlrendszer-forradalom elmaradt, így a vásárlók csak annyit érzékeltek a váltásból, hogy az új Aero felület zabálja a számítógép erőforrásait, a DRM rendszer miatt nem olvashatók a Blu-ray lemezek, és akkor még nem beszéltünk a többi, a felhasználók életét megkeserítő változásról. A használható elemek, mint a keresőfelület átalakítása, vagy a Start menü első átszabása itt jelentek meg először, de ezeket a Microsoft a későbbi Windowsokba is átemelte. A Vista fennmaradó részeit aligha fogja bárki visszasírni.

Rovatok