Index Vakbarát Hírportál

Már a fejhallgatók is lehallgatnak minket

2017. április 20., csütörtök 10:35

Titkos adatgyűjtés miatt indított pert a fejhallgatógyártó Bose ellen egy illinoisi férfi. Kyle Zak keresete szerint a Bose Connect alkalmazás minden egyes elindításakor begyűjt és továbbít minden elérhető médiainformációt egy Segment nevű szoftvercégnek, és rajta keresztül elemzőcégekhez jutnak el az adatok.

A Bose Connect nevű app alapvetően arra szolgál, hogy a felhasználó szabályozni tudja a fejlhallgató zajszűrő képességét, és gyorsabban tudjon kapcsolatot létesíteni a mobilja és a fejhallgató között. Csakhogy kiderült, hogy ugyanez az app begyűjti a mobilon elérhető dalok és podcastok címét, és más egyéb adatait.

Amiatt perlik a céget, mert nem informálják a vevőket erről a kiterjedt adatgyűjtésről. Bár az app felhasználói szerződésében említik az ügyféladatok rögzítését és felhasználását, és hogy ezeket az adatokat harmadik félnek is kiadják, de ebben szó sincs a privát zenegyűjtemény adatairól.

A perben kiemelik, hogy a podcastok címe rengeteget elárulhat a felhasználóról, akár a vallásáról, a testi-lelki betegségeiről vagy a nemi beállítottságáról, és ehhez aztán igazán semmi köze nincs sem egy fejhallgatókat gyártó cégnek, sem a partnereinek.

Azt még nem tudni, hogy Zak miként jött rá az adatgyűjtésre. Annak viszont van esélye, hogy ha nyernek a Bose-vel szemben, az ítélet a Connect app mindegyik felhasználójára érvényes legyen.

Rovatok