Index Vakbarát Hírportál

Egy 62 éves orosz nő a YouTube új sztárja

2017. április 20., csütörtök 10:45

Soha nem késő tanulni valami újat. Így volt ezzel az orosz Tatjána Szubotyina, aki 62 éves korára tanulta meg a zöld vászon (green screen) technológiát használni, írja a Mashable. Ma már 11 ezer követője van a YouTube-on, néhány videóját több százezren látták.

A Szentpéterváron élő nő még 2013-ban kezdett el videókat készíteni magáról, majd egyedül megtanulta, hogyan kell speciális effektekkel felturbózni azokat. A videói is leginkább erről szólnak: megpróbálja minél egyszerűbben elmagyarázni, hogyan működik a videószerkesztés, hogyan kell dolgozni a szoftverekkel, mindezt amolyan nagyis, elbűvölő módon. 

Green screen

A zöld vászon technológia a filmes szakma egyik alapköve, amivel rendkívül látványos filmes trükkök készíthetőek. A mai filmek jelentős része (főleg a fantasyk, mint a Bosszúállók vagy az  Alice Csodaországban ), kvázi nem léteznének a technológia nélkül:

A trükkök előállításának a lényege, hogy a felvételeket egy zöld vagy kék háttér előtt készítik el (a lényeg, hogy a téma színe kicsit se hasonlítson a háttérhez). Ezután egy videó szerkesztésre alkalmas szoftverrel - ami ismeri a chroma keying funkciót - eltávolítják a zöld háttért, a helyére pedig képet vagy videót illesztenek.

Ez egy egyszerű, otthon is megtanulható technológia, és a YouTube-on is rengeteg ismertető videó van, bár a legtöbbet nem egy idős orosz nő készítette. Persze otthon nem egyszerű hollywoodi minőséget létrehozni, kivéve persze ha a papád nem profi filmes:

Rovatok