Index Vakbarát Hírportál

27 év börtönt kapott Amerikában egy orosz képviselő hekker fia

2017. április 22., szombat 08:27

A kiberbűnözés miatt valaha kiszabott legsúlyosabb, 27 éves börtönbüntetést kapta Amerikában Roman Szeleznyev, Valerij Szeleznyev orosz parlamenti képviselő fia, akit azzal vádoltak, hogy több mint 500 amerikai kisvállalkozás számítógépes rendszerét törte fel.

Példát akartak statuálni

Az ítélet szerint a 32 éves Roman Szeleznyev több millió hitelkártyaszám megszerzésével és értékesítésével 170 millió dolláros kárt okozott, amit meg kell térítenie.

Szeleznyev 15 éven át törte fel cégek fizetési rendszerét. Letartóztatásakor 2,9 millió bankkártya adataival rendelkezett. Az ügyész szerint maffiafőnök módjára élt, sportkocsikra, luxusutakra és jachtokra költötte a pénzt.

Soha még ilyen léptékű számítógépes csalást elkövető bűnözőt nem sikerült azonosítani, elfogni és elítélni Amerikában

- közölte az ügyészség, ami 30 éves börtönbüntetés kiszabását kérte rá, hogy példát statuáljanak a világ összes hackere számára.

Politikai ügynek tekinti a vele történteket

Szeleznyev azt kérte a bírótól, legyen vele elnéző, és vegye figyelembe, hogy egy 2011-es terrortámadásban maradandó sérüléseket szerzett. De a bíró szerint Szeleznyevnek második esélyként kellett volna tekintenie a történteket, és jó útra kellett volna térnie, de ehelyett kisvállalkozások százainak kárára arra törekedett, hogy hatalmas vagyont halmozzon fel.

Ezután a hacker ügyvédje egy kézzel írt nyilatkozatot olvasott fel, melyben Szeleznyev azzal vádolja meg az amerikai igazságszolgáltatást, hogy a feszült amerikai-orosz viszony miatt kapta a súlyos ítéletet, politikai döntés született, és ezért ő politikai fogolynak tekinti magát. Szerinte őt az az amerikai kormány elrabolta, amikor 2014-ben a Maldív-szigeteken elfogta az amerikai titkosszolgálat. Éppen Oroszországba készült hazarepülni, Guamra szállították, majd onnan Seattle-be, ahol szövetségi börtönbe került.

Roman Szeleznyev apja, Valerij Szeleznyev az orosz parlament alsóházának tagja, a szélsőséges, ultranacionalista Orosz Liberális Demokrata Párt politikusa.

(Az MTI híre nyomán.)

Rovatok