Index Vakbarát Hírportál

A 3D technológiának hála hegedülhet a kéz nélkül született amerikai kislány

2017. április 24., hétfő 17:06

Öt végzős diák az amerikai George Mason Universityről valóra váltotta a 10 éves Isabella Nicola álmát, amikor sikerült a kislánynak olyan művégtagot gyártani 3D nyomtatóval, aminek a segítségével hegedülhet.

A Virginia államban élő Isabella bal alkar nélkül született, pontosabban nem fejlődött ki rendesen. Ez nem vette el a lány életkedvét, szinte mindent meg tudott csinálni egy kézzel is, és szeretett volna valamilyen húros hangszeren is játszani. Ez azonban már túl nagy kihívást jelentett neki, kénytelenek voltak egy művégtaggal kisegíteni, ami bár érdekes kísérletnek számított, túl nehéz volt és nem felelt meg a célnak.

Ezután döntött úgy Matthew Baldwin, Isabella iskolájának egyik zenetanára, hogy felkeresi korábbi egyetemét, a George Mason Universityt (GMU), hogy nem-e tudnak valamilyen megoldást találni a problémára. Öt biomérnök végzős - Ella Novoselsky, Racha Salha, Mona Elkholy, Yasser Alhindi, Abdelrahman Gouda - vállalkozott a feladatra, és alapos tervezés után sikerült egy megfelelő protézist létrehozniuk 3D nyomtatóval.

Erre nagyon jó a 3D technológia

A több részből álló, szétszerelhető szerkezet a VioArm nevet kapta, ami azon túl, hogy relatíve olcsó (kevesebb mint 500 dollár), könnyű és jól használható. Természetesen ez sem elsőre jött össze, Isabellával együtt folyamatosan fejlesztették - hol nehéz, hol kényelmetlen volt -, de végül megtalálták a tökéletes konstrukciót, ami a lány legnagyobb örömére rózsaszínű lett. 

Nem Isabella protézise az első ilyen szerkezet és még csak nem is a legtökéletesebb (egynéhány olyan mérnöki és műszaki szakértelmet igényel, amire laikusok és kezdők nem lennének képesek). A 3D nyomtató egy folyamatosan fejlődő és rendkívül sokoldalúan használható technológia, különösen erre a célra: csak az Egyesült Államokban 2 millió ember él 3D nyomtatóval készített protézissel.

Rovatok