Index Vakbarát Hírportál

A dánok szerint oroszok hekkelték meg őket

2017. április 24., hétfő 13:41

Orosz hekkerek tavaly és tavalyelőtt feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, és hozzáfértek a tárca alkalmazottjainak levelezéséhez – írja az MTI. A Kreml tagadta a vádakat.

Claus Hjort Frederiksen dán védelmi miniszter a Berlingske nevű lapban és a Ritzau hírügynökségben vasárnap megjelent interjújában beszélt erről. A NATO-tag Dánián kívül a közelmúltban több nyugati ország, így az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is azzal vádolta Oroszországot, hogy hekkertámadásokkal próbálja befolyásolni a választásokat.

A dán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata egy korábbi jelentésében közölte, hogy "egy külföldi szereplő" kémkedett a dán hatóságok ellen, és hozzáfért nem bizalmas anyagokhoz. A jelentésben nem volt megnevezve a kémkedés mögött álló ország, de a védelmi miniszter az interjújában már nevén nevezi Oroszországot.

Ez a hekkertámadás a hírszerző szolgálatokhoz vagy az orosz kormány központi elemeihez köthető. A távol tartásuk folyamatos harcot igényel

– mondta a miniszter, aki szerint Oroszország nagyon agresszív magatartást tanúsít.

Frederiksen szerint azért tudták kivitelezni a kibertámadást, mert a tárcájánál nem védték kellőképpen a nem titkosított adatokat tartalmazó elektronikus levelezést, de azóta ezt pótolták. A Berlingske szerint a hekkerek nem jutottak hozzá ugyan bizalmas információkhoz, de kárt okozhattak a dán hadseregnek, és a beszerzett információkat akár kémek beépítéséhez is felhasználhatják.

A Kreml hétfőn kategorikusan visszautasította, hogy feltörték volna a dán hadsereg rendszerét, szerintük Oroszország nem foglalkozik számítógépek feltörésével. Egyúttal a francia elnökválasztásra is utalva leszögezték, hogy a Kreml soha nem avatkoztak be más országok választásaiba.

A kibertámadássa gyanúsított csoport APT28 vagy Fancy Bear név alatt futott – ugyanezt a hekkercsportotot vádolták többek között azzal is, hogy tavaly feltörték az amerikai Demokrata Párt szervereit, és az onnan kiszivárogtatott információkkal hozzájárultak a választási kampány befolyásolásához.

Rovatok