Index Vakbarát Hírportál

Alapos pusztítást végzett Minden Bombák Anyja

2017. április 24., hétfő 16:05

Új képek jelentek meg a Minden Bombák Anyjának becézett fegyver bevetésének afganisztáni helyszínéről. A felvételeken látszik, mekkora pusztítást végzett az amerikai hadsereg legnagyobb nem nukleáris bombája.

A hivatalos nevén GBU-43B jelzésű bombát először április közepén dobták le. A célpont az Iszlám Állam egy olyan bázisa volt Afganisztán Nangarhar nevű tartományában, amelyet több föld alatti alagút köt össze.

A támadásban a terrorszervezet 36 harcosa halt meg, illetve megsemmisült három alagút, sok fegyver és lőszer is, de civilek nem sérültek meg. Az ilyen típusú bombák kifejezetten föld alatti célpontok elleni csapásokra alkalmasak. A bevetését az is indokolta, hogy az alagutak környéke alá volt aknázva, és az átlagnál jobban meg volt erősítve a szárazföldi támadások ellen.

Donald Trump amerikai elnök szerint a hadművelet "egy újabb sikeres munka" volt. Ezzel arra utalt, hogy ez az támadás volt az elnökségének a harmadik komoly katonai akciója: Amerika először Jemenben ütött rajta az al-Káidán, majd Szíriára dobott bombákatHamid Karzai volt afgán elnök viszont elítélte a bomba bevetését, szerint „ez nem terrorellenes harc, hanem az országunk embertelen és kegyetlen felhasználása kísérleti terepként az újabb és veszélyes fegyvertípusoknak".

A GPS-irányítású GBU-43B súlya közel tíz tonna, és 2003 márciusában tesztelték először, de azóta egyszer sem vetették be háborúban.  A küldetéshez egy MC-130-as katonai szállítógépet használtak. A bevetésről korábban már légi felvételt is kiadott az amerikai hadsereg.

Rovatok