Index Vakbarát Hírportál

Nekimegy az álhíreknek a Wikipédia alapítója

2017. április 25., kedd 13:27

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója bejelentette, hogy új híroldal alapításával veszi fel a harcot a világszerte problémát okozó álhírek ellen – írja a NiemanLab.

Ha létezik kriptonit a hamis információ ellen, az az átláthatóság 

– mondta akkor, nyilván a közösségi ellenőrzésre és a felhasznált források transzparenciájára utalva.

A Wikitribune oldaláról további részletek is kiderülnek az üzleti modellről. Egyrészt egyáltalán nem lesznek reklámok. Másrészt bárki ingyen olvashatja a cikkeket, eleinte csak angolul, a tervek szerint később más nyelveken is. Na de akkor miből akar megélni az oldal? A terv szerint a minőségi újságírást fontosnak tartó támogatók kisebb-nagyobb havi adományaiból.

A Wikipédia közösségi modelljétől nyilvánvalóan kölcsönzött elemeket Wales, de az új oldal független a korábbi projektjeitől. Maga a Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány is próbálkozott már saját híroldallal, de a Wikihírek finoman szólva nem ért el átütő sikert. A most bejelentett Wikitribune azért tűnik életképesebbnek, mert alapvetően fizetett újságírók fogják írni, nem csupa önkéntes.

A projekt egy közösségi finanszírozási kampánnyal mutatkozik be, az ebből befolyó adományokból fizetnék az induláshoz tervezett 10 újságírót, a cikk írásáig 929 támogató szállt be.

Rovatok