Index Vakbarát Hírportál

Százmilliót keresett egy hekkerprogrammal, most ítéletre vár

2017. április 25., kedd 09:09

A napokban ítéletet hirdetnek egy brit fiatalember, a 20 éves Adam Mudd nagy visszhangot kiváltó ügyében. Azzal vádolták meg, hogy egy olyan szoftvert írt, amellyel túlterheléses (DDoS-) támadásokat lehet levezényelni, és a saját felhasználás mellett ezt a szoftvert pénzért is árulta – írja az ITcafé.

A 2015 márciusában őrizetbe vett Mudd még nem volt 16 éves, amikor 2013-ban elkészítette a Titanium Stresser nevű programot, melyet 2015 szeptemberéig a TitaniumStresser.net címen 16 különböző szerveren hosztolt. A nyomozás szerint a fiú maga is felhasználta a programot, a 2013 decembere és a letartóztatása közti időszakban 181 különböző IP-cím ellen 594 támadást indított. Különösen az iskolákat nem szívelte, 70 oktatási intézményt vett célba, köztük a sajátját is, ahol informatikát tanult. Ügyfelei azonban sokkal többet végeztek: a naplófájlokból kiderül, hogy a pénzért bérbe adott szoftver segítségével

világszerte 660 ezer IP-címen 1,7 millió DDoS-támadást hajtottak végre.

Pár év alatt Mudd a Titanium Stresser licencelésével nagyjából 386 ezer font (141 millió forint) bevételhez jutott, szoftverének 112 ezer regisztrált felhasználója volt. A szolgáltatás az egyik legnépszerűbb volt a maga szegmensében, mert Mudd 60 másodperc ingyenes használatot kínált a megrendelőknek.

A fiú letartóztatása olyan volt, mintha egy Zs-kategóriás hollywoodi filmben játszódott volna le: a 18 éves fiú éppen akcióban volt a szobájában, amikor megérkeztek a rendőrök. Ekkor ő megtagadta a hozzáférést a számítógépéhez – egészen addig, míg az apja rá nem szólt.

Programját számtalan igen népszerű oldal (játékok – pl. RuneScape, Minecraft, Xbox Live –, egyetemek, vállalatok honlapjai, szolgáltatásai) megbénítására használták fel. Tárgyalásán különösen súlyosító körülménynek számított, hogy a célba vett vállalkozások milliókat költöttek helyreállításra és védekezésre a támadások miatt.

A vizsgálat elhúzódásában az is közrejátszott, hogy Mudd az autizmus egy enyhe fajtájában, az Asperger-szindrómában szenved, és igyekeztek tisztázni, hogy betegsége és tettei között van-e kapcsolat, és ha igen, az milyen természetű. A vádlott már tavaly ősszel elismerte bűnösségét a számítógépes bűncselekmény elkövetése és pénzmosás vádjaiban, és a múlt héten volt az utolsó meghallgatása.

Rovatok