Index Vakbarát Hírportál

Szén-dioxidból állítanak elő üzemanyagot mesterséges növények

2017. április 27., csütörtök 13:09

Tudósok olyan mesterséges növényt hoztak létre, ami képes kivonni a szén-dioxidot az atmoszférából, ezzel csökkentve a légszennyezést és a globális felmelegedést. A szerkezetet titánból, némi szerves molekulából és egy kék LED-fotoreaktorból építette Fernando Uribe-Romo, a Central Florida University professzora és csapata. A mesterséges növény kvázi úgy működik, mint egy igazi: fotoszintetizál.

Szén-dioxidból üzemanyag

A fotoszintézis során a növények egy kis napenergiával képesek szervetlen anyagokból szerveset előállítani (szénhidrátot/cukrot), így energiához jutva és biztosítva a fejlődésüket, miközben melléktermékként oxigént bocsátanak ki. Ehhez a napfényen túl szükség van szén-dioxidra is, tehát a növények tulajdonképpen a légszennyezés és a globális felmelegedés csökkentésének legfontosabb elemei (ezért gáz, ha kivágnak teljes esőerdőket). 

Hasonló elven működik Uribe-Romo szerkezete, ami napenergia és szén-dioxid felhasználásával valami cukorhoz hasonló anyagot hoz létre, amit üzemanyagként lehet hasznosítani. A mesterséges növényeket fosszilis hőerőművek közelébe lehetne telepíteni, amik csökkentenék lokálisan a légszennyezést, illetve szén-dioxidból újrahasznosított energiával látná el az erőművet.

Rovatok