Index Vakbarát Hírportál

A Mars talajából épülhetnek házak a Marson

2017. április 28., péntek 09:29

Bár a Mars betelepítése még messze van, ha egyáltalán valaha megvalósítjuk, a kutatók már az ottani leendő házak építőanyagán dolgoznak – írja az MTI.

Amerikai szakemberek meg vannak győződve arról, hogy a Mars vasoxid tartalmú talaja nagy nyomás hatására rendkívül tartós anyaggá tömöríthető. A benne lévő vasoxid-nanorészecskék úgy viselkednek, mint a pillanatragasztó, az anyagot nyomás hatására az acélbetonnál is erősebbé ragasztják össze hozzáadott hő nélkül – állítja Yu Qiao, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a Scientific Reports szaklapban. 

A kutatók szerint ez azért kiemelten fontos, mert az épületek és az infrastruktúra kiépítéséhez a lehető legenergiatakarékosabban feldolgozott marsi forrásokat kell felhasználni. A tudósok szimulált marsi talajt használtak a vizsgálataikhoz, amelynek kémiai összetétele megegyezik az ottani talajéval.

Támadjuk a Marsot

Donald Trump amerikai elnök szeretné előrehozatni a NASA Mars-misszióját, amelyet egyelőre 2030-ra tervez az amerikai űrkutatási hivatal. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautájával néhány napja folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, szeretné, ha még az ő hivatali ideje alatt ember lépne a Marsra.

Elon Musknak, a SpaceX alapítójának is ambiciózus tervei vannak: az űrben tankolható nagy űrhajókat képzel el, amelyek legalább száz embert és óriási mennyiségű anyagot képesek a Marsra szállítani. Szerinte elképzelhető, hogy a SpaceX már 2018-ban a Marsra küld egy legénység nélküli űrhajót, az emberes küldetést pedig 2025-re tervezi. Több űrkutató ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.

Rovatok