Index Vakbarát Hírportál

Új adatközpontokat épít a kormány

2017. április 28., péntek 10:44

Felhőalapú szolgáltatásokat is nyújtó korszerű adatközpontokat építtet a kormány – írja az MTI.

A beruházás Budapesten és egy vidéki helyszínen valósul meg:

Dömötör Csaba, a projektmenedzsment igazgatója a bejelentéskor elmondta, az új központoknak köszönhetően egyszerűsödnek és lerövidülnek majd a közigazgatási eljárások. Szerinte az új rendszer Európa egyik legbiztonságosabb adattárolását teszi lehetővé. Babócsy László projektigazgató kiemelte, hogy a georedundáns (az adatokat több földrajzilag eltérő helyen is tároló) rendszerek biztonságosak, a legszigorúbb minősítésű adatok tárolását is lehetővé teszik.

A két telephelyen többek között összesen nettó 2,4 petabájt (2,5 millió gigabájt) tárolási kapacitás kap helyet. Az új adatközpont alkalmas a kormányhivatali rendszerek, a közigazgatási ügyekhez kapcsolódó alkalmazások és nyilvántartások, a szakhatósági nyilvántartások, illetve az elektronikus közigazgatási ügyintézés közvetlen kiszolgálására.

A projektet a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. valósítja meg, 16,35 milliárd forintos támogatást kaptak rá a Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program (Köfop) keretéből. A költségek túlnyomó részét az adatközpont infrastruktúrája (több mint 5 és fél milliárd forint), a hardverek (közel 5 milliárd forint) és a szoftverek (3,7 milliárd forint) jelentik.

Rovatok