Index Vakbarát Hírportál

Húszezer tudós készíti a Kínai Enciklopédiát

2017. május 2., kedd 20:05

Több mint húszezer tudóst vontak be Kínában abba a nagyszabású programba, amelynek célja a nemzeti enciklopédia digitalizálása. A Wikipédia riválisának szánt lexikon 2018-ban jelenik meg.

A Kínai Enciklopédia harmadik kiadása jelenleg a legnagyobb kiadói program az ázsiai államban. Az egyetemek, kutatóintézetek kutatóinak ezrei több mint 100 tudományágban, több mint 300 ezer szócikket írnak, mindegyiket körülbelül ezer szóban. Így a kínai kiadvány kétszer akkora lesz, mint az Encyclopedia Britannica, és nagyjából akkora méretű, mint a Wikipédia kínai nyelvű változata.

A Kína Enciklopédia létrehozását még az 1970-es évek végén javasolták olyan ismert tudósok, akiket bebörtönöztek vagy munkatáborba küldtek a kulturális forradalom idején. Több száz tudós, történész, író vett részt benne, a 74 kötetes első kiadás 1993-ban 15 évi munka után jelent meg. Mivel az elkészítését a kínai kormány finanszírozta és felügyelte, a cenzorok politikai okokból kiszerkesztettek és eltorzítottak szócikkeket.

A mostani projektet még 2011-ben fogadta el a kínai államtanács, de csak a közelmúltban láttak hozzá a munkához. 

Kínában a Wikipédiához való hozzáférés részben tiltott, míg a tudomány és a technológia területén a legtöbb szócikk olvasható, de a keresés érzékeny kulcsszavakkal, mint például a dalai láma, a szerverrel való kapcsolat bontását eredményezi. A nagy kínai internetcégek saját enciklopédiát hoztak létre. Kínában az internet felhasználók száma 2016-ban 731 millióra nőtt.

Rovatok