Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a Microsoft Surface Laptop

2017. május 3., szerda 09:22

Az oktatási eszközökről szóló rendezvényén mutatta be a Microsoft a diákoknak szánt Surface Laptopot, a szupervékony 13,5 colos érintőkijelzővel, 4 GB RAM-mal, 128 GB tárhellyel és 14,5 órán át működő aksival felszerelt gépét. Az olcsóbb, Intel Core i5 processzorral felszerelt modell 999 dollárba kerül, magyarán a Microsoft nem igazán akar saját márkanévvel versenyezni az alsó árkategóriában, a küzdelmesen meghódítható piacokat meghagyja inkább a hardvergyártó partnereinek.

Ezzel az árral a Surface Laptop leginkább a gazdag diákok játékszere lesz, és ebben az Apple Macbook Air erős ellenfelének tekinthető. A hosszú üzemidőn kívül van még egy különlegessége a gépnek: a vadiúj Windows 10 S fut rajta. Ez egy kimondottan diákoknak szánt operációs rendszer, ezt is a keddi MicrosoftEDU rendezvényen mutatták be. A Windows 10 S kizárólag a Windows Áruházban kapható programokat futtatja, aki ennél többet akar, annak vennie kell egy Windows 10 Pro frissítési licencet. Ez 49 dollárba fog kerülni a végfelhasználóknak, míg a tanároknak ingyenes.

Hogy ne maradjanak a diákok Office nélkül, a Microsoft a programcsomag részeit (Excel, Word, Powerpoint stb.) egyenként elérhetővé fogja tenni az Áruházban.

Ennek a korlátozásnak praktikus oka van: a Microsoft meg akarta akadályozni, hogy mindenféle alkalmazás lelassíthassa a rendszert a háttérben futó frissítéseivel. Aki játszik pc-n, annak ismerős lehet a szinte minden egyes indulásnál perceken át frissülő Steam/Origin stb., de az Adobe Creative Cloud alkalmazásai és a Java is meg tudja akasztani a Windows működését.

A Microsoft azt ígéri, hogy ugyanazon a gépen a Windows 10 S akár háromszor gyorsabban elindul majd, mint egy Windows 10 Pro. Ez tényleg leginkább az iskolákban előnyös, ahol egymást követő órákon más és más diákok használják ugyanazt a gépet, és gyorsan kell betölteni az aktuális diák profilját.

Különbség még a Windows 10 Home verzióhoz képest, hogy a Windows 10 S a felhőre csatlakozva távmenedzselhető az Intune for Education nevű programmal, és egyetlen usb kulcsról pár nap alatt több száz gépre lehet feltelepíteni a pontosan beállított rendszert.

A Surface Laptop június 15-én kerül a boltokba, de hogy Magyarországon hivatalosan forgalomba kerül-e, azt egyelőre nem tudjuk. A Windows 10 S nyáron lesz elérhető, hogy az erre beruházó iskolák a következő tanévet már az új operációs rendszerrel felszerelkezve kezdhessék el.  

Rovatok