Index Vakbarát Hírportál

Valamire készül az IKEA

2017. május 3., szerda 15:53

Az IKEA kutatórészlege egy online kérdőívet tett közzé a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. A Space10 azzal foglalkozik, hogy a jövőben hogyan fognak élni az emberek. A koppenhágai székhelyű kiállítással egybekötött kutatóközpontban válaszokat keresnek a jövő kihívásaira, prototípusokat gyártanak, dizájnformákat próbálnak ki.

Most egy kérdőívvel mérik fel, az emberek mennyire hajlamosak elfogadni a mesterséges intelligenciát otthonaikba. Olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy inkább géphez beszélnének vagy emberszerű legyen a robot? Legyen emberi személyisége a mesterséges intelligenciának, lehet például vicces vagy barátságos? Milyen nemű legyen a gépi hang? Velünk együtt fejlődjön a technológia, felismerje érzelmeinket?

A kérdőívet bárki kitöltheti, az eredményeket azonnal meg is nézhetjük. A cikk megírásakor például 75 százalék mondja azt, hogy emberszerű legyen a mesterséges intelligencia, 31 százalék női hangot, 27 százalék férfi hangot hallana inkább, a többiek gendersemlegeset szeretnének. A válaszolók 86 százaléka szeretné, ha a robot felismerné érzelmeinket.

A kutatást valószínűleg felhasználják a következő termékeihez. Ki tudja, lehet nemsokára a konyhaszekrényünkkel beszélgetünk majd receptekről.

Rovatok